On aika laittaa piste susivainolle

  • Taajamasusi ry:n mielipidekirjoitus.
    Taajamasusi ry:n mielipidekirjoitus.

Tiltu Nurmisen vastine (SK 13.12.2014) Leo Salon mielipidekirjoitukseen sisälsi siinä määrin tosiasioiden vääristelyä, että on syytä oikaista.

Käsitys suden paikasta erämaissa on mielipide, jolle ei löydy perustetta suden luontaisesta käyttäytymisestä. Susi viihtyy siellä, missä sille on ravintoa. Ei ole siis sattumaa, että susi on löytänyt paikkansa Lounais-Suomessa, missä on vertaistaan hakevat riistakannat. Valkohäntäpeurojen ruokinnat asutusten lähellä ovat omiaan houkuttelemaan susia myös ihmisten läheisyyteen.

Nurmisen viittaamassa RKTL:n tuoreimmassa arviossa tutkimuslaitos ei mainitse mitään susikannan koosta, vaan tuo esille mahdolliset laumat. Arvio näistä perustuu viime talven kanta-arvioon ja silloin tiedossa olleisiin laumoihin ja pareihin. Varsinainen arvio kannan koosta valmistuu vasta talven aikana lumijälkihavaintojen pohjalta. Nurmisen esittämä ”tuplaantuminen” on Nurmisen ja Taajamasusi ry:n omaa villiä tulkintaa.

Susikannan hybridisoitumisesta ts. koirasusista ei ole olemassa minkäänlaista tutkimuksellista näyttöä. Mitkään nykysusien tuntomerkit eivät viittaa siihen, että populaatio koostuisi koirasusista. Ainoa varma tapa määrittää susi koirasudesta tapahtuu DNA:ta vertaamalla. Taajamasuden perusteluinaan käyttämät näennäistieteelliset menetelmät ovat ajalta, jolloin ihmisille tehtiin  kallomittauksia rodullisiin määrityksiin. Luonnossa eläimet eivät ole klooneja toisistaan, vaan yksilöiden välinen vaihtelu on täysin normaalia. Sitä ilmenee kaikissa lajeissa, kasveista nisäkkäisiin ja ihmiseen.

Perhon salakaato-oikeudenkäynnissäkään ei tullut esille mitään todistusaineistoa siitä, että Suomen susikanta koostuisi koirasusista. Spekulaatioita sitäkin enemmän, jotka pohjaavat enemmän harhakäsityksiin kuin tieteelliseen tutkimukseen. Oikeudessa on käynyt ilmi vain se, että x määrä miehiä oli omin luvin jahdannut susia ja hybridiväite tekaistiin myöhemmin puolustukseksi.

Sen sijaan oikeudenkäynnissä tuli esille myös pari muuta suteen kohdistunutta rikosepäilyä puolustuksen todistajan tuotua paikalle näytteitä maasta kaivetusta sudesta sekä toisesta eläimestä ajalta, jolloin ei ollut voimassa olevaa kaatolupaa. Tämäkin vahvistaa käsitystä laittomasta pyynnistä, mikä käy ilmi EVIRAn tuoreesta suden kuolinsyitä koskevasta raportista. Röntgenkuvausmenetelmän tultua käyttöön osana kuolleille susille tehtyjä avauksia, löytyi vanhoja ampumajälkiä 16%:lla tutkituista susista. Käsitystä tukee myös Riistakeskuksen vuonna 2013 tekemä laaja tutkimus, jonka mukaan joka viides hyväksyy suurpetojen laittoman pyynnin.

Maa- ja metsätalousministeriössä parhaillaan valmisteilla olevassa susikannan hoitosuunnitelman päivityksessä painotetaan eri tahojen yhteistyötä ja rakentavia malleja turvata elinvoimainen susikanta. Taajamasusi ry on radikaalijärjestönä irtisanoutunut kaikesta monikantayhteistyöstä ja normeista ajaessaan poliittista agendaansa, joka perustuu yksinomaan salaliittouskomuksiin, tosiasioiden tietoiseen vääristelyyn ja näennäistieteilyyn.

 

Esa Hankonen, Eurajoki

Kirjoitus julkaistu Satakunnan Kansassa 18.12.2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On vaikea välillä uskoa, että elämme vuoden 2014 moraalin ja tietoyhteiskunnan aikaa. "Hybridisudet" ovat aikamme paroja ja maahisia.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

suolapanokset ja "hernepussit" tulisi laillistaa, jäisi moni susi henkiin!

tosin vihervasemmistolaiset terroristit kuten kettutytöt voisivat valittaa.

Käyttäjän PeterAlbck kuva
Peter Albäck

Hyvä Esa, olen lukenut osan sinun kirjoituksista ja olen todennut 1) että et varmasti ole mikään metsätäjä ja luontoihminen. 2) olet fanaattinen ja tyhmä mies jolla ei ole munaa ottaa asiosta selvää vaan uskot naiviisesti mitä Helsingin viherpipertäjät ja RKTL:än vihreät virkamiehet kirjoittavat. Seuraavassa hallituksessa Vihreät ja sinunkaltaiset hölmöt eivät enää sanele suurpetopolitiikkaa tässä maassa. Itse asun Perhon susialueen rajakunnassa ja voin kertoa sinulle Esa että viimeiset kaksikymmentä vuotta olen erittäin läheltä voinut todeta miten räikeästi sinunkaltaiset susisuojeliat ja RKTL:llän vihreät virkamiehet täysin määrätietoisesti olette tuhonneet Suomen aidon pienen susikannan. Olin itse mukana metsästäjänä 1997 kun Perhon koirasusikanta yritettiin poistaa valtion toimesta. Työ keskeytettiin Helsingistä käsin jonkun viherpipertäjän toimesta ja Perhon luontoon jäi todistettavasti juoksemaan ainakin 6-8 koirasutta josta ainakin yksi kantava naaras. Sitten sinä Esa häskisti tulet väittämään että hybriidisusia ei ole olemassa Perhoossa. Miten sinä Esa voit olla noin tyhmä. Viime talvena olin yli sadan miehen porukassa laskemassa susia pohjanmaalla. Rktl väitti että sussia oli kolmiossa Kälviä- Viitasaari- Ähtäri yhteensä 9 kpl miinus kolme sutta joka oli kaadettu Perhoossa, eli siellä piti olla 6 sutta. Meidän tarkan laskelman mukaan niitä oli todistettavasti ainakin 43, todellinen luku on voinut olla noin 60-70. Politiikkona en missään nimessä voi hyväksya että valtion verorahoilla ylläpidetään tällaisia virkamies organisaatiota kun RKTL. RKTL on tänä päivänä täys vitsi. Sudensuojelun suurin uhka on Esa sinunlaisesi fanaattiset sekä totuudesta vieraantuneet "skoijarimetsästäjät" ja RKTL, te ajatte ihmiset susialueilla ahtaalle vaatimalla lisää petoja maahamme ymmärtämättä ollenkaan, että suden aika on ohi tässä maassa. Evoluutio on edennyt myös Suomessa. Meitä ihmisiä on 3 miljoonaa enemmän kun 1800-luvulla jolloin sudella oli vielä suuria erämaa-alueita missä oli ristaa ja tilaa laumoille. Nyt maaseutu on tiheästi asutettu ja viljelty. Suden loistoaika on lopullisesti ohi. Olen kahden viimeisen vuoden aikana ollut politiikkona laatimassa omassa puolueessani suurpeto-ohjelman joka nyt on hyväksytty. Ensi syksynä saat Esa istua tuolla Euroajoella ja katsoa sivusta kun tehdään uusia määräyksiä mitä tehdään Suomen koirasusipopulaatiolle ( hahaa, sinun pienessä aivopestyssä erämaailmassa niitä ei vissiin ole edes olemassa) ja syksyllä laaditan uusi metsästyslaki missä määritetään miten sudelle käy kun tulee 150 metriä asuinrakennuksen lähellä. 2016 keväällä Suomessa on max. 200 hybriidisutta, ei enemmän eikä vähemmän, ja Esa et voi tehdä asialle yhtään mitään. Viimeksi sinulle Esa pohjanmaanlainen sanontatapa joka sopii sinulle kun nyrkki silmään. Tyhmyydelle ei ole olemassa korviketta, mutta pikkusen auttaa kun pitää turpansa kiinni. God jul sinulle Esa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tämmöiset sällit on tekemässä Keskustan vaalivoittoa.

I don't wanna live anymore.

Käyttäjän esahankonen kuva
Esa Hankonen

Olipa Peter mielenkiintoista lukea miten paljon olit nähnyt vaivaa saadaksesi näin paljon asiattomuuksia, tietämättömyyttä ja asiavirheita mahdutettua yhteen ja samaan kirjoitukseen. Tähän suoritukseesi ei moni kykene ja siksi pidänkin sitä omana ansionaan hyvin vakuuttavana. Jatka toki samalla linjalla. Näitä kevennyksiä kaivataan vakavissakin aiheissa. Hyvää joulua myös sinulle!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Älä nyt sentään! Hänhän toi esille sen kaikkien tietämän faktan, että maaseudun autioitumisen sijasta siellä asuu nykyään ennen näkemättömän tiheästi populaatiota.

Käyttäjän LeenaIivonen kuva
Leena Iivonen

Melkein harmittaa, ettei tätä ole näkynyt missään ehdokaslistoilla. Olisi ollut luvassa varsin mielenkiintoiset vaalit, joista ei 7 päivää lehdellä otsikot lopu. Edes kaikki persut yhteensä ei onnistu saamaan aikaiseksi vastaavaa rimanalitusta kun tämä Peter päästäessään maailmaan sen kolmannen sanan.

Ota nyt parahin Peter neuvosta vaari ja pistä ainakin se korkki kiinni. Sitä en jaksa uskoa, että edes rantaruottalaisilta moinen potaskansuoltaminen onnistuu ilman pitkaikaisen alkoholinkäytön mukanaan tuomia hallusinaatioita.

Käyttäjän PeterAlbck kuva
Peter Albäck

Koirat haukkuvat mutta karavaani kulkee eteenpäin. Hyvää Joulua sekopäät. :D

Käyttäjän esahankonen kuva
Esa Hankonen

Niin hybridiuskovaiset tuntuvat rätkyttävän kuin koirat ikään. Lienee liika kuvittelu aiheuttaneen jo jonkinlaista samaistumista.

Pekka Sandberg

Metsistä on riista ammuttu pois,syynä tiheä metsätie verkosto.jolla helppo liikkua.Jos näin ei olisi jäisi riista pitkälti kaatamatta nyky metsästäjiltäTuskinpa esim hirven perässä jalkaisin paljoa kuljettaisiin.Hirvi ja peurahan on normaalisti suden ravintoa ei kotikoirat.

Toimituksen poiminnat